. бг алпийски ски новини : Стефан Присадов за Sporta.bg: Адреналинът е на ниво за старт на сезона! - 26 Октомври 2013 - 10:55
АЛПИЙСКИ СКИ. Стефан Присадов е един от малкото българи, които по професионален начин се занимават със ски алпийски дисциплини и въпреки младостта си, е утвърдена част от националния отбор на България. Именно Присадов ще представи страната ни утре, 27-ми октомври, в първия старт от новия ски сезон - гигантския слалом в Зьолден.
Стефан Присадов (СК „НСА”) е носител на Купа "България" по ски алпийски дисциплини за миналия сезон 2012/2013, фотография: SKI.BG
Sporta.bg ви запознава отблизо с настроението в българския лагер, който до последно водеше подготовката си на глетчера Пицтал, заедно с големите фаворити за спечелването на трофеите този сезон - Марсел Хиршер и Аксел Лунд Свиндал.
Пред Sporta.bg Присадов разкри колко точно е натоварването ежедневно върху състезател в алпийските дисциплини, какво е нивото на адреналина толкова близо до началото на зимната кампания и какви са мечтите и целите на него и колегите му в националния отбор.
„ За този сезон ще си пожелая на мен и целия отбор много здраве, а успехите ще дойдат, защото наистина се стараем много и искаме да успеем и да постигнем целите си", споделя Присадов пред Sporta.bg
За 23-годишния Стефан това ще бъде шести старт за Световната купа - досега той има 3 слалома и 2 гигантски слалома. Ето как Стефан Присадов отговори на въпросите на Sporta.bg:
Предвкусваш ли вече началото на новия сезон, повишава ли се адреналинът?
- Определено нямам търпение вече и адреналинът също е на ниво. Не съм карал в Зьолден, това ще ми е първият старт там.
Как протичат тренировките на глетчера Пицтал?
- Тренировките протичат добре, трасето е добре подготвено и условията са перфектни.
Колко натоварено е ежедневието ти на този етап от подготовката, опиши какво правиш всеки ден?
- Като цяло ежедневието ми е доста натоварено. Сутрин ставам доста рано в 6 и вече в 7 сме на влака, който ни качва на глетчера. Горе загряваме, разглеждаме трасето и тренировката започва.
Към 1 часа сме на обяд, след това почиваме и към 4 имаме 2-ра тренировка, която е физическа. В зависимост от това, колко и какво сме карали на глетчера, се преценява каква да е тренировката.
Ще стартираш в Зьолден на 27-ми октомври, колко важно беше за теб да участваш още в първия старт на кампанията?
- Ами, важно е, за да видим как сме спрямо другите отбори и също така за натрупване на опит. Нищо не става толкова бързо и лесно, иска се много време и тренировки и разбира се - рутина.
Това ще бъде третото ти участие в гигантски слалом от Световната купа, с какво пистата в Зьолден е уникална спрямо останалите, на които си карал?
- Пистата в Зьолден е една от най-тежките от календара, поради височината, на която е разположена - около 3000 метра, което допълнително ни затруднява. Дължината и големият наклон в средата на трасето също са доста сериозни.
Какво е настроението в лагера на националния отбор, какво очаквате от новия сезон?
- Настроението е супер и всичко е наред. От новия сезон очакваме да сме по-добри, по-бързи и разбира се, добри в стартовете от Световната купа и на Олимпийските игри.
Как реши да се занимаваш със ски и по-специално с алпийски дисциплини?
- Ами, не знам как точно е станало, защото се занимавам от дете, но помня, че баща ми ме заведе, за да пробва и с пробването вече 10-12 години се занимавам със това.
На какво ниво са условията в България за поддържане на форма в този труден спорт?
- Ами, в последните години условията са доста добри.
Благодарение на Българска федерация ски имаме осигурени лагери и екипировка на нивото, което трябва да бъде.
Как си пожелаваш за протече лично за теб кампанията 2013/2014?
- Ще си пожелая на мен и целия отбор много здраве, а успехите ще дойдат, защото наистина се стараем много и искаме да успеем и да постигнем целите си.
И за финал - кой ще спечели големия кристален глобус този път?
- За кристалния глобус борбата е ясна - между Хиршер и Свиндал, но не мога да кажа толкова рано. Сигурно е само едно - че битката ще е сериозна!
Даниел Любомиров
Sporta.bg
26 октомври 2013 | 10:46