SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : В Разложко омайват гостите с домашни вкусотии - 01 Март 2012 - 10:41
Разложкият край е прословут със своите неустоимо апетитни гозби

Тази година гостите на община Разлог не могат да се нарадват на чудесните условия за зимни спортове. Обилният сняг, добре обработените писти и спиращите дъха гледки към върховете на Пирин задържат любителите на активния отдих по цели дни в ски зоната на планината. През останалото време обаче туристите разпускат в местните заведения на чаша греяна ракия и… вкусни мезета. А Разложкият край е прословут със своите самобитни, автентични и неустоимо апетитни гозби.

Разположените сравнително близо до ски пистите на Пирин села като Баня, Годлево, Башево, Горно и Долно Драглище и Добърско са се превърнали в синоним на гостоприемство, домашен уют и отговарящ на европейските стандарти селски туризъм. А когато говорим за селски туризъм, се сещаме за примамливите, макар и семпли, но здравословни селски гозби. В това отношение местните нямат равни на себе си! Дешка Кротева от години посреща туристи в своята малка, кокетна къща за гости в село Горно Драглище и ги омайва с неустоими вкусотии.

Кухнята ни е уникална и много разнообразна. Можем почти цял месец да готвим на гостите, без да повтаряме менюто – хвали се Дешка. – Имаме храни, които не се предлагат никъде другаде! Много от рецептите ги знам от моята майка и от свекърва ми. Тези гозби са почти на изчезване, защото някои от тях са трудоемки, но пък са неповторими и трябва да си ги запазим и да ги предлагаме на туристите, за да ги запознаем с нашето минало.

Разложките баби са артистични и винаги готови за фолклорни изяви.Разложките специалитети представляват пъстър букет от вкусове и аромати. Това не са изисканите и „префърцунени” специалитети, предлагани в елитните ни ресторанти, а прости селски гозби, събрали в себе си уханието на диворастящи билки и автентичния вкус на градински зеленчуци. Освен това, може да сте сигурни, че месото, което е в основата на цяла „плеяда” тукашни яхнии, е на „щастливо”, домашно отгледано животно, което е пасло на слънце и чист въздух. Чомлек, пръжено, шупла, чиснало, ялова баница и други местни кулинарни приумици омайват туристите.

А какво да кажем за суй чушчи?

Като питам гостите „Искате ли суй чушчи” и те в един глас отговарят „Да”! – разказва Дешка. Но те си мислят, че гозбата се приготвя с пипер. А всъщност става дума за зелен боб, който е расъл на колци. Манджата се приготвя със свински кокал или уши, добре се осолява и трябва най-малко четири часа на къкри! През зимата приготвяме и т.нар. шупла. Тя наподобява палачинката, но в нея няма мляко или яйца – прави се с брашно, малко сол и водичка. И после се гарнира със сирене или със сладко,но и с пръженото върви! То пък се приготвя с неприбраните от нивата ситни неща като пипер, домати, праз, кромид и пр. Всичкото това го затваряме в буркани за зимата, а после го запичаме във фурната и става много вкусно. Чисналото е подобие на хляб. В огромна кофа или тенджера се забърква брашно, мая и малко сол с водица и се оставя да бухне три пъти. Като бухне първия път, разбъркваш, после пак така и на третия път в силно сгорещена мазнина в тавичка изсипваш част от тестото, „мушкаш” го да се пече и после поливаш с т.нар. дробене – т.е. с мазнината от пържени парченца месо и сланинка. Добавяш и самите пръжки и поднасяш на гостите. Чомлеко е телешки джолан. Приготвя се с картофи, гъби, моркови, кромид, залива се с чаша вино и малко мазнина и се запича в калена тенджера, защото в глинения съд храната става по-вкусна.

Баницата в Разложко може да е сладка (с локум), солена (със сирене) или „ялова” (без плънка).
Очаровани от нестандартното меню, гостите на Дешка напират към кухнята, за да видят с очите си как се приготвят някои от тези вкусотии. Мнозина запретват ръкави и настояват сами да се пробват. Даваме им да точат кори за баница, като преди това забъркват тестото. Много се забавляват! – разказва Дешка. И добавя, че за разлика от други места, разложкият край отчита успешен зимен сезон. Не можем да се оплачем от липса на гости. Едвам смогваме да посрещнем всички желаещи да почиват тук. При нас криза няма. – каза в заключение Дешка.

Венета Николова
БНР
01 март 2012 г., 10:37 часа

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL