СКИ ТУРИЗЪМ. Карането на ски и тази година ще става при специални условия, за да се гарантира безопасността на туристите. Нови условия ще има в местата за настаняване, заведенията за хранене и развлечения, при кабинките, на касите на лифтовете. Новите правила бяха обявени от Министерството на туризма. За сега Зелени сертификати ще се изискват само в местата за хранене, но е възможно в хода на сезона мерките да бъдат променени спрямо епидемиологичната обстановка в страната.
Още преди сезона концесионерите на пистите обявиха новите цени на лифт картите, които са по-високи от миналата зима. Всеки ръст в цените на енергията вече се отразява в офертите за почивка през зимата, отчитат туроператорите.
При какви правила ще протече този зимнен сезон и колко ще ни струва карането на ски – сочи репортаж на Георги Георгиев от „На твоя страна”.
Каква е обстановката в най-стария зимен курорт – Боровец.
Към момента Зелен сертификат не се изисква за хотелите, но тъй като е задължителен за местата за хранене, фактически, за да се влезе в сградата той се представя още на входа. За мерките и готовността репортерът разговаря с Благовеста Томова управител на хотел Рила-Боровец и председател на Съюза на хотелиерите в курорта. Тя посочва, че от хотела са взели решение сертификатът да се представя на входа, тъй като влизайки в сградата туристите могат да посетят не само ресторантите, но и спа центровете и другите обекти. Освен със Зелен сертификат туристите се допускат и на база отрицателен тест за коронавирус, като е създадена възможност тестовете да се правят и на място. Потоците на влизащите и излизащите от хотела се разделени, като след всеки клиент се прави задължителна дезинфекция, а в общите части на всеки час, посочи Томова. В местата за хранене са осигурени 8 квадрата за всеки клиент, изключение се прави само за семейства, които могат да бъдат настанени на една маса. Осигурена е стая за карантиниране и лице, което да се грижи за поставените под карантина, без да се затваря хотелът, допълни Томова.
Репортерът провери какви са изискванията и в ски гардеробите. Достъпът ще се осъществява със Зелен сертификат, потокът на клиентите е еднопосочен. За да се избегнат опашките, заявките за ски оборудване могат да се правят и електронно. Всички рискови точки се дезинфекцират на всеки час, а каските и обувките след всеки клиент със специален апарат.
На пистите мерките започват още на касите. Там също са обособени коридори, за да бъдат еднопосочни потоците на туристите. Препоръката е да се използват лифт карти с многократно презареждане, тъй като по този начен покупката на съответната услуга става бързо, лесно и изцяло онлайн. На подстъпите към влековете и лифтовете задължително трябва да се носи предпазна маска, а съоръженията да се дезинфекцират най-малко три пъти дневно. В кабинките също трябва да се носят предпазни маски. Служителите уточняват, че предимство на лифта в Боровец е, че пътуващите седят с гръб един към друг, което допълнително ги предпазва.
Уроците за начинаещите също ще стават при строги мерки за безопасност. Всяка сутрин ще бъде измервана температурата, както на обучаващите се, така и на ски учителите. От курорта уточняват, че всички ски учители са със Зелен сертификат.
samokovest.com 08.12.2021
|