СВЕТОВНА КУПА БАНСКО. 20 камери и хеликоптер ще предават на живо стартовете от Световната купа в Банско. Излъчването ще бъде осъществено от италианската компания Инфронт Медия, която осигурява картината за всички състезания от белия керван. Италианците ще разположат 20 камери около писта “Бъндерица”, а организаторите са осигурили и хеликоптер, оборудван със специална жирокамера, която не трепери. Летящото возило е под наем от Дарик радио срещу 800 евро на час. “Камерите са достатъчно. Трябва само да пропускат картината, студът не им пречи”, заяви изпълнителният директор на “Юлен” Иван Обрейков. “Има и агрегат, който работи през цялото време, в случай че спре токът. Така че срив няма да има. Към агрегата е вързана и времеизмервателната система, подсигурена е и с батерии.” Феновете, които решат да гледат стартовете от трибуните, също ще виждат картината от камерите. Немската автомобилна компания “Ауди”, генерален спонсор на Световната купа, е осигурила огромен екран, който ще излъчва телевизионния сигнал. Българските любители на белия спорт ще имат възможност да наблюдават стартовете през уикенда по БНТ, която заедно с немската ZDF и австрийската ORT ще има живо студио на финала. Над 20 телевизии, сред които Евроспорт, ще предават пряко състезанията в Банско.
Професори ще помагат на скиорите при контузии
Перфектни лекари ще се грижат за здравето на скиорите в Банско. Екипът от професори е подбран от д-р Борис Клайн, шеф на отделение „Коремна хирургия” в „Пирогов”. По отношение на медицинското обслужване организаторите са направили повече от необходимото – организирани са пет стопа на писта „Бъндерица”. Това са местата, където стоят спасители от Планинската спасителна служба и лекар – всички отлични скиори. Ако някой състезател се контузи, те ще го придвижат с шейна до една от трите линейки. От там пострадалият ще бъде транспортиран с пилотна кола до „Пирогов” или до Разлог. На финала е оборудван медицински център, който ще помага на място. Разполага с всички необходими животоспасяващи уреди – за изкуствено дишане, дефибрилатори и т.н. При нужда в него ще се извършват първоначалните манипулации и подготовка за транспорт до „Пирогов”, който е официалната болница на състезанията. Организаторите трябваше да положат повече усилия при намирането на хеликоптер, отколкото на лекари специалисти. Тъй като Банско няма собствен медицински хеликоптер, се наложи да бъдат наети два от Румъния. При тежка травма на пистата той ще трябва да зависва над нея – да стои неподвижно във въздуха, докато скиорът бъде качен. В София хеликоптерът ще трябва да кацне на стадион „Раковски”, тъй като „Пирогов” няма необходимата площадка.
На „Бъндерица” няма грам химикали, само вода
На писта „Бъндерица” няма грам химикали, а само вода, и еколозите трябва да са спокойни. Това каза за „7 дни спорт” спортният директор на състезанието Валентин Стефанов. „Тъй като времето е студено, снегът е достатъчно твърд и без допълнителна обработка. Дори и да се налагаше използването на химикали, според стандартите на ФИС се прилага само PTX, който не съдържа селитра и е безвреден.” Обработката на ски пистите с допълнителни средства е разрешено от Международната федерация по ски. Подобно третиране се налага, когато времето е топло – както на световното в Гармиш-Партенкирхен. В няколко дни от състезанието температурата на старта беше шест градуса по Целзий и пистата трябваше да бъде втвърдена. Затова два часа преди началото на слалома за суперкомбинацията организаторите изхвърлиха на „Гудиберг” няколко тона PTX. Точно този препарат направи пистата като бетон и предизвика недоволството на много състезатели.
Проблем! Няма форлойфери
Организацията на стартове в Банско е перфектна по отношение на изискванията на ФИС. Има обаче и един проблем – няма форлойфери. По правилник в скоростните дисциплини преди старта трябва да се пуснат шест български скиори, които имат точки за ФИС. Проблемът е, че почти всички водещи български алпийци ще бъдат сред участниците в състезанията. В Банско форлойферите трябва да са опитни скиори, тъй като “Бъндерица” е опасна и заледена. Един от вариантите е 20-годишният Борислав Чолев, който има редица призови класирания в стартове за ФИС. Форлойферите може и да са жени, така че сред тях най-вероятно ще е най-добрата българка Мария Киркова. Организаторите обаче са сигурни, че състезанията няма да останат без форлойфери.
60 готвачи въртят черпаците в Банско Протеини за спортистите, пиене и мезета за гостите
60 готвачи ще майсторят специалитети за състезателите и гостите на Световната купа. Повечето от тях са българи, но има и австрийци, германци и италианци. Сервитьорите, барманите и стюардите са 140. Екипът е отлично сработен, тъй като има няколкогодишен опит – от Световната купа за жени през 2009 и от Европейската купа за мъже през 2010. Затова работи професионално и без грешки. Менюто на спортистите е ясно и е определено от Международната федерация по ски. Състезателите наблягат на бързоразграждащите се храни, богати на протеини и въглехидрати. Повечето предпочитат паста и ризото, които се усвояват лесно от организма. И докато скиорите пазят строг хранителен режим, гостите ще хапнат чудни специалитети. Гощавката ще започне с 300-метровия суджук на Празника на банското мезе и червеното вино на 24 февруари. Банският майстор месар Пулче направи стометров суджук по случай Световната купа за жени преди две години. Сега на централния площад ще се разпъне три пъти по-дълго мезе. На площада в Банско ще се изпекат и няколко тона кебапчета и кюфтета. Местни ресторантьори и хотелиери ще участват с различни специалитети. В духа на българската традиция месото ще бъде полято с греяно вино и греяна ракия. Според Красимир Петров, който отговаря за храните и напитките на Световната купа, няма опасност пиенето да свърши. Ако времето е много студено, организаторите имат готовност за допълнителни доставки.
Омари и печено прасенце във ВИП палатката
Омари, печено прасенце и пъдпъдъци ще хапват ВИП гостите в Банско. Деликатесите ще се сервират в палатка на два етажа, разположена във финалната зона на писта „Бъндерица”. Палатката ще отвори в събота с лека закуска, която ще прелее в специален обяд със свинско, агнешко, сьомга. Двама филипински готвачи ще приготвят суши на отделна маса. Ще бъдат оформени и кътове с българска, италианска, германска и австрийска кухня. Главният готвач на кухнята е италианецът Франческо Калоре от “Кемпински Гранд Арена Банско”. Той ще се вихри в кухня от 100 кв. м и ще има 15-ина помощник-готвачи. ВИП гостите ще имат богат избор от вина и твърди напитки. Ще може да опитат и специален цъфтящ чай от Китай, който, като се залее с гореща вода, разцъфва.
в-к 7 дни спорт Вторник, 22 Февруари 2011
|